top of page
Search

Kako zavoleti sebe

"Sto života osećala je sad u sebi mala Aska, a sve njihove snage upotrebila je da produži jedan, jedini svoj život, koji je bila već pregorela. Mi i ne znamo koliko snage imamo i kakve sve mogućnosti krije u sebi život stvorenje. I ne slutimo šta sve umemo. Budemo i prođemo, a ne saznamo šta smo sve mogli biti i učiniti. To se otkriva samo u velikim i izuzetnim trenucima kao što su ovi u kojima Aska igra igru za svoj već izgubljeni život."

Navedeni citat je deo iz priče Ive Andrića "Aska i vuk". Andrićeve divne priče. Kako je Ivo samo slikovito opisivao ljudsku dušu i osećanja kroz koja preplivamo velike neuspehe i prevaziđemo i najveće boli. Čitajući Andrića shvatamo koliko je veličanstvena moć otkrivanja višeg. Čitanje je tako oplemenjujuće, kroz čitanje učimo, saznajemo, shvatamo, bolje razumemo, uživamo... Te divne pitke reči, melem za dušu.

Zagrlite, napišite poruku, okrenite broj, budite otvoreni recite, neka se čuje vaš glas, vaša reč, završite započete razgovore, porazgovarajte sami sa sobom i sa drugima. Ako vas nešto boli recite to, izbacite iz sebe bes, razvucite neprijatna osećanja i nesigurnosti. Očistite lične odnose sa drugima. Ako osećate da treba da raskinete svoju vezu uradite to. Ako osećate da trebate ozbiljno da započnete vezu i ako imate nekog koga doživljavate kao vrednog, koga želite uz sebe, recite mu to. Nemojte da čekate prave trenutke, prave trenutke napravite sami. Napunite rezervoar i otputujte, provedite fenomenalan vikend van grada, pustite glasno muziku dok putujete, otvorite prozor. Okrenite se, pogledajte tamo iza sebe, ne dugo, onoliko koliko je potrebno da razmislite o tome šta ste juče imali kao mogućnost a šta pre tri dana. Koliko je osoba koje su vam dale podsticaje a niste im to rekli. Ako vam neko nedostaje recite mu to, ako vas je neko nečim povredio razgovarajte o tome, možda nije imao nameru da vam nanese bol, a namera jeste nešto šta je jako važno da znate, da kažete i čujete jedno iskreno izvini. Čuvajte svoje zdravlje dobrim.

Odgovorite na poruke, na elektronsku poštu, pošaljite razglednicu, iznenadite nekog, pitajte baku koja živi sama kako je i da li joj treba neki vid usluge, možda da odete do prodavnice i kupite joj kafu, ili ulje. Ostavite bakšiš u kafiću, ostavite bakšiš prodavcima na pijaci, dajte prilog uličnim sviračima. Uštedite bar nešto od plate sklonite sa strane. Napravite spisak pesama koje volite i odslušajte ih na miru, jednu po jednu, napravite sebi jedan spektakl. Kupite gramofon, nema veze ako naletite na neki koji je pokvaren, on unosi toplotu zajedno sa pločama a može da se popravi. Obradujte sebe nečim šta jako volite, možda časovima mačevanja ili možda želite da probate da svirate saksofon. Obradujte druge, osećajte kako živi dobro u vama, tu je snaga za ostavrenje želja, obradujte sebe osećajem korisnosti! Budite iskreni! Biti iskren znači biti hrabar! Eliminišite iz svakodnevnice one "bele laži" šta će vam one? Apsolutno su nepotrebne. Razmislite šta je ono najbolje od onoga šta ste učinili u poslednjih sedam dana, a šta je ono šta bi ste mogli danas ? Da li želite da uradite i nešto samo za sebe, želite? Onako sebično ljudski? Imate potrebu da ugodite sebi? Učinite to! Osećajte se lepo!

Možete toliko toga u svakom danu koji je vaš kao ovaj danas. Slikajte, pevajte, plešite!

Možete da odgledate film, kupite kartu i uđete u bisokopsku salu, napravite omiljenu salatu, sredite sobu, pozovete nekog na piće, možete da odradite dobar trenig, ili samo vežbate, istrčite kilometar, ili dva, ili samo pet stotina metara. Ispunite život!

Volite ga kao dete koje u iščekivanju nečeg slatkog otvara lizalicu ili pakovanje čokoladnih bombona. Volite ga kao ljuljanje na konopcu koji je zavezan za drvo oraha, volite ga kao prvu simpatiju, malo sramežljivo, malo tajnovito, najviše čedno i iskreno. Volite ga kao omiljeni parfem, kao najboljeg prijatelja. I volite sebe.

„Vasiona ne čuje šta pričaš, već čuje šta misliš.”

Ejbraham Hiks

“Vaša najveća snaga je u vašoj smirenosti, u tim mirnim tihim trenucima. Kada ste sigurni u sebe, dok ste u tom oku oluje, vi ste još moćniji – bez obzira na to šta se oko vas dešava. Birajte, ne trošite reči uzalud. Što više koristite negativne, nisko frekventne reči (agresija ili bilo koje nepotrebne reči), gubite snagu, a efekti se poništavaju. Kada ste okean, vaša punoća znači da ćete koristiti jednu do dve reči i moć će se projektovati, ljudi će savršeno reagovati. Pazite na svoje reči. Vi ste moćni. Tražite reči koje vas osnažuju. Ne brinite. Opustite se. Uživajte u haosu kada ga vidite i setite se svoje snage – smirenosti. Saznajte više. “

Kako je ovo lepo napisala u svojoj knizi “Kako zavoleti sebe” Dana Karić. Osetila je naše dileme, naše disanje, naš strah, našu želju da budemo radosniji, slobodniji, voljeniji. Smeliji i srećniji. Te divne, plemenite, lekovite reči. Snaga i moć, ljubav prema sebi, put ka nekom novom željenom početku koji već dugo u nama tinja kao najveća tajna.81 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page